Czy istnieje wegański parmezan?

Inne

Ser to uwielbiany na całym świecie produkt mleczny, a w związku z rosnącą popularnością diet wegańskich i innych diet bezmlecznych można znaleźć obecnie wiele substytutów klasycznego sera, jak wegański parmezan. Sery wegańskie są specyficzne, bo wytwarzane z różnorodnych składników. Najczęściej są pochodzenia roślinnego i można je znaleźć w naprawdę dużym wyborze pod względem smaków i rodzajów.

Dla kogo wegański parmezan?

Weganizm to praktyka niejedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Można pójść o krok dalej i polegać na niestosowaniu żadnych produktów, które zawierają materiał pochodzący od zwierząt. To coś więcej niż zwykły wegetarianizm, który generalnie polega na niejedzeniu mięsa i wegański parmezan idealnie się w tym odnajduje.

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie przyjmują weganizm. Jednym z głównych jest potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania naturalnej, niskotłuszczowej diety opartej na produktach roślinnych. Niektórzy ludzie chcą walczyć z okrucieństwem wobec zwierząt, promować ekologiczny styl życia lub po prostu należeć do grupy religijnej, która wierzy w weganizm. Tak, czy inaczej – każdy powód jest dobry, by spróbować wegańskiego sera!

Czym różni się zwykły parmezan od wegańskiego?

Parmezan to ser dobrze znany ze stosowania w postaci startej jako polewy do wielu potraw w celu dodania smaku. Oryginalna włoska wersja parmezanu nosi nazwę „Parmigiano-Reggiano”. To twardy ser, produkowany od setek lat w niektórych regionach Włoch. Jego najtwardsza i krystaliczna konsystencja w połączeniu z mocnym przyjemnym smakiem sprawia, że idealnie nadaje się do tarcia i dodawania do potraw jako przyprawa.

Soja jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych do produkcji wegańskiego sera. Początkowo wykorzystywano ją w paszach dla zwierząt. Stopniowo jednak ludzie odkrywali i doceniali ich wiele innych zastosowań jako substancji spożywczej – również i w przypadku tego sera i jego różnego rodzaju bardzo smacznych i interesujących odmian.